Brexit was a huge mistake

Af Christina Torp Jensen

Ivan Preston, 57 år og indbygger I den nordirske by Bangor, er kritisk og frustreret over Nordirlands nuværende tilstand og mener kun at Brexit bidrager til en mørkere fremtid for landet.

Ivans historie begynder i 1980’erne. Religionskonflikten i Irland, bedre kendt som ’The troubles” er i fuld gang og grusomheder som mord og bombetrusler er næsten daglig kost for befolkningen. Det er midt i dette kaos, at Ivan møder sin kone, hun katolik og han selv protestant.  På trods af deres forskellige religiøse ophav, bliver de gift og flytter til England for en stund.

Det blev et kort ophold da parret fik deres første barn og fandt ud af at London ikke var stedet at opfostre børn. Den lille by Bangor i Nordirland stod stærkt i statistikken for at være den by der havde flest blandede ægteskaber– her forstået som folk med religiøst forskellige baggrunde. Tal som betød at den lille familie flyttede tilbage og to nye børn blev bragt til verden.  Bangor er en by som Ivan mest af alt refererer til som idyl, ideel for familieliv, og vigtigst af alt et smørhul der ikke er mærket hårdt af konflikten i dag.

Dette dog ikke ensbetydende med at Nordirland ikke er presset af andre udfordringer i 2017.  Den 23. Juni, 2016 stemte et flertal for Storbritanniens udtræden af EU. Dette er ifølge Ivan en stor fejltagelse,  og et bevis på det demokratiske underskud som Nordirland lider under ved at være en del af Storbritannien.

”Hvis man ser på afstemningen for Nordirland og Skotland var der en overvældende præference for at blive i EU, men fordi vi er låst sammen som ét stort land tæller vores stemmer aldrig. Nordirland er den del af Storbritannien der bliver mest påvirket , fordi vi er det eneste land, der har en landegrænse med et andet land. I demokratiet skal din stemme tælle for noget, og det har den ikke gjort, personligt er jeg ikke glad for brexit”.

Direkte fup

Ivan mener at en stor del af stemmerne der blev afgivet var afgivet på forkerte vilkår og at det var forkerte oplysninger der var blevet dem givet.

”En stor del af befolkningen var ikke at givet de korrekte oplysninger. Boris Johnson [britisk politiker] sagde, at folk ville spare 350 mio. pund om ugen til National Health Service (NHS) ved at stemme for at forlade EU – det var direkte  fup”.

Det er foruroligende og afføder en enorm mistillid mellem folket og politikerne samt en apatisk tilgang til politik, da de ikke føler deres stemme bliver hørt. Det er bekymrende at folk stopper med at følge med i politik, der kan have så stor indvirkning på eget liv og deres børns liv, og Ivans konklusion er klar:  Nordirerne er overladt til sig selv.

”Brain drain”

Ivans egne to drenge har forladt Nordirland og arbejder begge i andre lande, hvilket ifølge Ivan er en tydelig konsekvens af politikken og økonomien i Nordirland. Det såkaldte ’Brain drain’ hvor de højt uddannede emigrerer fra landet er en realitet, man må kigge kritisk på mener han. Enten sænker folk deres ambitioner da landet ikke kan opfylde dem, ellers så rejser de ud af landet for at udleve dem.

”Jeg er meget bekymret for Nordirlands fremtid generelt, og det er vigtigt at stille spørgsmålstegn og undre sig over de beslutninger der bliver taget”, siger han.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *