Tjekke i Nordirland: ”Folk hjælper hinanden meget her”

Af Gerd Duch

Gabriela Spulirova flyttede fra Tjekkiet til Danmark for at gå på højskole. Det blev starten på 6 år i Danmark, et 4årigt gensyn med Tjekkiet og senest en flytning til Nordirland sammen med den danske kæreste og deres 3 børn. I Nordirland oplevede hun en helt særlig åbenhed og hjælpsomhed. Desværre kan BREXIT komme til at betyde at familien igen må flytte trods et klart ønske om at blive i Nordirland.

Det er en helt anden historie om Nordirland end den klassiske om konflikten mellem katolikker og protestanter, forfald, dårligt vejr og problemer med integration af immigranter, som Gabriela fortæller. Hun er virkelig glad for at bo i Bangor i Nordirland og føler en særlig venlighed fra befolkningen. Dette illustrerer hun med en anekdote fra deres første tid i landet: De var flyttet ind i et tomt hus, hvor der ikke var et eneste møbel. Hun tog derfor i en af de mange genbrugsbutikker i Bangor for at købe et bord og stole, så de i det mindste havde et sted at spise.

To mænd leverede købet, og der blev afregnet. Nogle dage senere kom de dog igen. De havde været ude at køre og fået øje på en sofa. Straks var de kommet til at tænke på det unge par i det tomme hus, så de ville blot høre, om ikke Gabriela ville have sofaen. Nogle dage senere kom de også forbi med en garderobe – kvit og frit. Som Gabriela siger: ”Det illustrerer, hvordan folk her arbejder og hvor imødekommende de er.”

Som en person, der har flyttet en del rundt, har hun også noget at sammenligne med: ”Jeg kan ikke forestille mig noget som det ske i Danmark. Folk hjælper hinanden meget mere her”, siger hun.

Generelt synes hun, der er et meget bedre sammenhold i Nordirland, det er nemmere at møde de andre lokale, og hun oplever ikke noget til konflikten som mange ellers fortæller, ligger og ulmer under overfladen.

Modsat fortæller hun faktisk om en stor grad af lokale initiativer, der bl.a. iværksættes for at samle forskellige religioner og politiske overbevisninger. I Nordirland løfter de, ifølge Gabriela, i flok.

Derfor håber hun meget at kunne blive i landet, men BREXIT kan komme til at betyde, at familien – og mange andre mennesker – må forlade Nordirland. Indtil videre prøver Gabriela og hendes mand dog at lade være med at tænke over fremtiden og håber, at BREXIT ikke får de store konsekvenser for deres livsform.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *