Den voldelige fortid lurer under overfladen

Af Eva Andersen Alstrup

Lorren er 20 år og bor i Bangor med sin familie, men studerer musik på universitet i Londonderry, Derry. Selvom hende og hendes omgangskreds ikke er i åben kontakt med Nordirlands historiske konflikt er det tydeligt for Lorren, at se de fortidige historiske strukturer i sin egen hverdag.

Det er en varm formiddag på havnen i Bangor, i hvert fald taget i betragtning af, at det er februar og det normalt ville skylle ned. Lorren kunne ligeså godt være dansker, i hvert fald lige indtil hun åbner munden. Taktfaste sætninger med sporadisk hårde opbremsninger, samt en mummlen, som kun en rigtig nordirer kan lave. Hun studerer musik i Belfast, og selvom hun ikke er involveret i selve konflikten, kan hun tydeligt se religiøse stereotyper på universitet og er da også selv faldet i kategorien ”protestant”, kun fordi hun er fra Bangor.

Folk har selvfølgelig en blandet vennegruppe på skolen, men lytter man til, hvad folk siger, kan man ikke undgå at hører om de klassiske protestant/katolik jokes, der florerer på gangene og til forelæsningerne. Man kunne forstille sig, at det var det samme, som danskernes jyde/sjællænder jokes, der aldrig helt forsvinder, fordi de er blevet en kulturel identitet?

Selvom de fleste har en blandet vennegruppe, så er der også dem, der gennem deres 20 år aldrig har snakket med nogen, der var imod deres egne overbevisninger. Det er med dyb forargelse i stemmen at Lorren må indrømme, at hun kender en del, der først efter de er kommet på universitet er stødt på en anden mening, end den der var i deres egen lille lukkede boble.

Og det med at finde information, når der er valg, kan være som at finde en nål i en høststak, fordi det ofte ikke er mere end en lille flyer med lidt lommepolitik, der bliver klemt ind gennem brevsprækken. Selvom viden er en mangelvare og engagementet er lavt, er det klart for Lorren, at hun kun kan bebrejde sig selv, hvis hun ikke gør noget, for at påvirke den historiske-, politiske- og sociale situation.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *