Et fast holdepunkt gennem mange tiders forandringer

Af Christina Torp Jensen og Johan Kjær Houver

Lokalavisen The Spectator er en vigtig del af samfundet i Bangor. Den har haft samme chefredaktør i 30 år, og man kan altid vide sig sikker på den journalistiske linje. Avisen har siden grundlæggelsen i 1904 været uden religiøs eller politisk tilhørsforhold, og her kan beboerne holde sig opdaterede om byens vigtigste nyheder – hvad end det handler om “Poop patrol” eller politik.

Når man kommer ind ad døren hos The Spectator, bliver forventningerne til kontoret på en lokalavis hurtigt bekræftede. Væggene er tomme og ligeså er de fleste stole foran de store iMac computere. Her arbejder 3 redaktører, 5 journalister og en fotograf på at forberede Bangors lokalavis til den ugentlige udgivelse næste torsdag.

Paul Flowers

Chefredaktør Paul Flowers møder os, og vi går ind i et matteret glasbur i hjørnet af det store lokale. På bordet ligger en stor stak eksemplarer af denne uges avis. Vi tager alle én – den er nemlig ikke at finde på internettet. Det kunne ikke betale sig, så indtil videre er The Spectator kun på Facebook og Twitter – selvom Paul Flowers dog forventer, at avisen i sidste ende nok bliver digital.

“Jeg har intet imod at være på internettet, så længe vi også kan holde papirsavisen kørende, men vi ender der i sidste ende. Vi kommer til at medbringe et ry om ærlighed, integritet og nøjagtighed, og det bliver livsvigtigt på internettet”, siger Paul Flowers.

Gensidig kontakt og afhængighed

Oplaget ligger på 9000 aviser om ugen, og selvom det for 15 år siden var 16000, er det forblevet stabilt de seneste år. Avisen lever i høj grad op til sit navn som tilskuer, da den er en fast ugentlig formidler af dagligdagshistorierne fra det lille bysamfund i det nordlige Irland.

Den lettere, hyggelige og relaterbare journalistik gør den til et vigtigt element for byens beboere for at holde sig opdaterede på samfundets vigtigste historier.

“Vi har kreeret et specielt marked, og vi er de eneste, der kan tilbyde noget indenfor dette marked – og vi er specialister til det nu”, fortæller Paul Flowers.

Her kan alt fra byens overflod af hundelorte på gader og stræder til det lokale rugbyholds resultater være historier, der kan præge forsiden. Borgerne har i særdeleshed meget indflydelse på hvilke historier der bliver trykt i avisen, og det er vigtigt for Paul Flowers både at komme tættere på lokalbefolkningen og høre nye historier til næste uges oplag.

“Jeg ved at når jeg snakker med dem [indbyggerne i Bangor, red.] over et par drinks, at det er en historie der interesserer dem, derefter fortæller de noget lignende de har oplevet, og så skriver jeg allerede på næste uges historie.”

Den nære kontakt og afhængighed går begge veje, og når man skriver om sine naboer, forpligter det også til en høj grad af personligt ansvar og ordentlighed, siger Paul Flowers. Og det bliver der sat pris på:

“Det er godt at være i sit eget samfund, og folk har respekt for, hvad man laver.

Så nuanceret som muligt

The Spectator er en avis for alle i Bangor, og derfor har den heller ikke en specifik profil eller politisk orientering. Sådan var det ved grundlæggelsen i 1904, og selv gennem The Troubles – den voldelige konflikt mellem protestanter og katolikker fra 1968 til 1998 – og op til i dag, har den redaktionelle linie bestræbt sig på at fremlægge fakta og informationer neutralt.

“Vi prøver at være så nuanceret som muligt. Det er op til folk selv at danne holdninger. Men giv dem begge sider af sagen, så de er i stand til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag.”

“Der har ikke været mange historier i Bangor, som ville have indflydelse på fredsprocessen”.

På denne vis lever The Spectator op til sin status som Bangors lokalavis – hvad end historien omhandler.

“Det skal være lokalt for at komme med. Det skal foregå i indenfor dette geografiske område.”

Og en sådan nær, pålidelig og fast nyhedskilde kan godt være tiltrængt i en verden af mange og uoverskuelige forandringer.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *