Kan småbyer overleve urbanisering?

Mange småsamfund oplever en stigende fraflytning mod større byer. Mens landsbyer i hele landet lider en langsom død, holder de fanen højt i Laven. Hvordan kan det mon være – måske findes svaret i en flydende sauna?

AF Anne Sophie Bjerre Mikkelesn og Jakob Blichfeldt Præstgaard

En togtur på fem minutter nordvest fra Ry findes en lille by, Laven tæt ved Julsø i idylliske omgivelser. Byen ligger badet i solskin, mens svalerne flyver elegant rundt i luften. På den anden side af stationen ligger Julsø, som glimter af solens stråler.

Til trods for idyllen oplever Laven som mange andre lokalsamfund udfordringer i forhold til fraflytning mod de omkringliggende, større byer. Dog synes problematikken at være væsentligt mindre i Laven sammenlignet med andre småsamfund.

Dette kan ifølge Kirsten Johansen, medlem af Laven Lokalråd og , skyldes opbakning til borgerforeningen og det frivillige arbejde. ”Kravene for at kunne fastholde byens borgere er ildsjæle og sammenhold”, fortæller Kirsten Johansen venligt over et telefoninterview.

lavenDette kommer til udtryk i en meget velarrangeret lokalforening med et hav af kreative og opfindsomme idéer.

På hovedgaden, helt præcis ved Antikvariatet, i Laven træffes den lokale musiker, Gert Vincent, som har boet i landsbyen i mange år. Han fortæller glædeligt om de mange, nuværende initiativer, som foregår i byen:

”Vores samlingspunkt er her ved Antikvariatet, hvor der blandt andet bliver arrangeret koncerter for hele byen. Desuden har vi fået stablet en årlig sommerfest på benene, hvor 150-200 festlige gæster deltager i fodbold og bordtennisturneringer og mange andre aktiviteter”, udtaler Gert Vincent.

Udover disse initiativer er der også nye idéer, som er ved at blive søsat, nemlig en flydende sauna. Dette originale initiativ vækker stor opmærksomhed hos de lokale. I løbet af kort tid lykkedes det at få indsamlet ca. 70.000 kr., hvilket er imponerende af en så lille landsby som Laven.

Ydermere har Silkeborg Kommune doneret 75.000 kr. til forarbejdet på et nyt og ligeså flydende beboerkulturhus, begge placeret i Julsø.

Derudover er byens livsnerve togforbindelserne, som smyger sig igennem byens idyl. Således har borgerne gode transportmuligheder til de nærmeste byer. Dog er det en kendsgerning, at antallet af togafgange trækker byens popularitet i den forkerte retning. Dette skyldes netop, at togselskabet, Arriva besluttede at halvere antallet af togafgange, og det kan skabe bekymringer om byens attraktivitet. Det besværliggør borgernes muligheder for at transportere sig til og fra Laven. Netop dette kan derfor udfordre Lavens overlevelse som små by.

Til trods for denne udfordring formår Laven tilstrækkeligt at klare presset fra urbanisering med et solidt sammenhold og kreativitet.

Nu lyder spørgsmålet, om byen fortsat kan opretholde et velfungerende landssamfund gennem sammenhold? Og vil andre lignende små samfund kunne drage nytte af Lavens erfaringer?

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *