Camping i almægtige højder

Det naturskønne Laven trækker turister til fra nær og fjern i en sådan grad, at indbyggertallet så godt som fordobles i højsæsonen. Noget som især tilskrives byens campingplads. Her er fællesskabet i højsæde.

AF Anne Thomsen

På en almindelig mandag formiddag sidst i august, høres ikke meget mere end fuglekvidder og et par enkelte gennemkørende biler. Går man gennem den lille jyske stationsby, ser man ikke mange forretninger. Bageren, købmændene og slagteren er lukket gennem de seneste årtier. Tilbage er Antikvariet, som i dag er byens samlingspunkt.

Umiddelbart er der ikke meget, som vidner om aktivitet i byen, men efter blot en kort gåtur viser byens store attraktion sig. Terrassen Camping, som er landets næsthøjest beliggende campingplads, har stor betydning for, at der trods byens størrelse er liv i Laven.

Trods klokken er slået 10, er campingpladsen stadig i dvale. Her tager man sig god tid til en sludder over opvasken i fælleskøkkenet. Der skal ikke nås noget.

Vivi, som sammen med sin mand Mike, har drevet campingpladsen de sidste 11 år fortæller, at det ikke kun er turister, som bruger pladsen. Også lokalsamfundet har glæde af omgivelserne og faciliteterne. Beboere i byen siger enstemmigt, at fællesskabet prioriteres højt i byen og at campingpladsen giver liv. Det er da også dette, som gør, at folk vender tilbage til Terrassen Camping. Vivi fortæller, at de 40 fastliggere og 200 turister føler sig velkomne og som en del af lokalbefolkningen, hvor det ikke er usædvanligt at blive inviteret på en kop kaffe og en sludder. dette er meget unikt for byen, hvor åbenhed og imødekommenhed fylder mere, end man oplever andre steder.

Lille by, stort fællesskab
Både i Laven by og på campingpladsen mærker man et fællesskab. Fastliggeren Grethe, som har camperet på pladsen i over 30 år, forklarer hvorfor hun bliver ved med at vende tilbage til netop Terrassen. Her nævner hun den smukke natur og ikke mindst det interne fællesskab som pladsen byder på, som også består uden for campingpladsens åbningsperiode. Her mødes de for at spise sammen og tage på udflugter. Ejerne Vivi og Mike inviterer også nogle af gæsterne med på deres båd som venner.

Campingpladsens unikke beliggenhed med skøn natur og ikke mindst udsigten fra campingpladsen over Silkeborgsøerne og Himmelbjerget har tiltrukket danskere, såvel som udenlandske turister fra bl.a. Spanien, Canada og Saudi Arabien. Turisterne kommer til i biler, både og ikke mindst toget, som har direkte forbindelse til Århus. Engang hver halve time lyder ”Gå ikke over sporet, der kommer tog” gennem højtalerne på perronen, og dette giver turisterne rig mulighed for både at have naturen men også kulturhovedstaden Århus som legeplads.

Det er ikke kun på campingpladsen, at fællesskabet fylder meget. En tidligere københavner, nu bosat i Laven, fortæller at der i byen er et væld af aktiviteter, som kvinde- og mandeklubber og koret ’De skrigende skinker’. Antikvariet samler byen hver lørdag og byder på bl.a. teaterforestillinger. Men også i det daglige kommer beboerne hinanden ved. Man er kun en hæk væk fra at låne sukker til kaffen og det benytter man sig gerne af.

Liv uden for højsæsonen
I de små danske stationsbyer, kan det være svært at holde liv i byen og holde landsbydøden på afstand, men når der i højsæsonen støder godt 250 nye beboer til de eksisterende 380 beboere i Laven, står det klart, at campingpladsen er med til at opretholde byens eksistens. Lavens indbyggere ser campingpladsen som en gevinst for byen, da den både giver liv og nye bekendtskaber.

Selvom Terrassen Camping så småt gør sig klar til vinterluk og der igen bliver stille i byen, er der dog ikke tvivl om, at den lille campingplads har stor betydning for Laven. Og på trods af, at byen vinker farvel til de ekstra beboere, kan man være sikker på, at der stadig er nok at se til i Laven.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *