Billeder fra London før Brexit

Af Laura Nymark Duholm

EU citizens

Ryanair-flyvemaskinen har knap fået fast grund under hjulene efter landingen i Stansted Lufthavn, før man konfronteres med den altoverskyggende konflikt, der i disse år udspiller sig i den britiske union. Strømmen af utålmodige rejsende fra destinationer verden over skal nemlig deles i to. På to højthængende skilte, over hver deres brede indgangsparti, står der skrevet “EU citizens” og “Non EU citizens”. Som dansker bevæger man sig automatisk mod det første skilt, men som britte skal man inden længe gå til kø nummer to.¨

Dette sker som konsekvens af den folkeafstemningen, der blev afholdt den 23. juni 2016, hvor 51.9% af de britiske vælgere stemte for at forlade den Europæiske Union. Afstemningen medførte, at de britiske politikere i starten af 2017 valgte at iværksætte Artikel 50, som påbegyndte den britiske udmeldelse af EU. Nu, i september 2018, er Storbritanniens regering med Theresa May i spidsen i færd med at forhandle en aftale med EU om, hvilken rolle Storbritannien i fremtiden skal have i det europæiske samarbejde.

London vil blive i EU

London stemte som den eneste af Englands ni regioner for at blive i EU, og dette mærkes i høj grad hos de mennesker, man møder. Dem, der ønsker at snakke, er næsten udelukkende “remain”-vælgere. “Det er næsten som om at England har stemt London ud”, siger Anna Boyle, hvorefter hun tager en tår af sin Guinness, som hun lige har fået serveret af bartenderen på den gamle John Snow Pub. Anna er forretningsindehaver i det farverige Soho-kvarter i London midtby. Hun forklarer, at hun i høj grad føler, at der er mange der ser London som en elitær by bestående af mennesker, der ikke forstår, hvordan det er at bo i det øvrige England. Dette syn på London er blevet bekræftet af den store forskel, der var i resultatet af EU-afstemningen i London og resten af England.

Det frygtede ord

De mange mange rækkehuse i Portobello Road lyses op af solen, der står højt på himlen. Den ene blændende pastelfarve virker nærmest til at glide over i den næste. Gamle antikvitetsforhandlere er blevet til små turistfæller og kun en sjælden gang imellem, kan man finde en specialindrettet og hip cupcakebutik med små farvestrålende kager i forretningsvinduet. Gadebilledet domineres af turister, men bevæger man sig bare et par sidegader væk fra Portobello Road, finder man ganske almindelige britere i fuld gang med dagligdagens rutiner.

Henvender man sig til dem med henblik på at få en snak om brexit, mødes man ofte af ytringer som “du må meget gerne spørge mig, men jeg har ikke rigtig nogen holdning til det” eller “nej, det har jeg ikke lyst til at tale om”. En enkelt ung kvinde responderede ligefrem med et “Brexit – uh det frygtede ord” og rystede opgivende på hovedet. Brexit er ikke et emne som alle britere ønsker at tale om, og for nogen bliver det ligefrem et ømtåleligt emne, som tilfældet er med 27-årige Emily, der er pædagog og på vej hjem fra arbejde med buslinje 7 på tværs af London. Emilys bedsteforældre stemte anderledes end hendes forældre, hvilket har resulteret i, at Brexit ikke længere er et emne der tages op i familiesammenhænge.

Brexit har bidraget til at mange “Londoners” i højere grad føler at Storbritannien er et splittet land. Og det kan man sagtens mærke når byens beboere bliver konfronteret med det forestående exit fra EU. Under overfladen på den travle by lurer spørgsmål og frygt for hvad fremtiden bringer.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *