BREXIT: Er en ny afstemning vejen frem?

Melannie Møller Vendelbo

Der er ingen tvivl om, at Storbritannien er splittet i to: imellem tilhængere og modstandere af EU. En splittelse, som næppe er blevet mindre efter valgresultatet. En hidsig debat, som ingen ende vil tage. Tilhængere af EU, de såkaldte ‘remainers’, virker til at have svært ved at acceptere det chokerende resultat. De prøver desperat at finde nye veje, som kan føre dem tilbage til samarbejdet med EU. Det fører til en voldsom kritik af afstemningen, valgkampagnen, mediers indflydelse og ikke mindst til kritik af regeringen. Det hele virker til at føre mod en ny afstemning på et mere bevidst grundlag. Men vil en ny afstemning være den rette løsning? Og vil dette ikke sætte spørgsmålstegn ved grundprincippet om demokrati?

Hvad er op og ned i Brexit?

D. 23 juni 2016 stemte briterne sig ud af EU, men dog ikke med et overbevisende flertal. 48,1% af briterne stemte for at blive i EU, og 51,9% stemte for at forlade EU. Ikke et særligt overbevisende flertal, men har det nogen betydning? Skal vi ikke tage højde for størstedelen af samfundets mening? Det er vel det, som demokratiet går ud på.

Og netop ordet ‘demokrati’ fører til debat i diskussionen om en ny afstemning. Mange tilhængere af EU kæmper for en ny afstemning. Ikke blot fordi de ikke er tilfredse med den første afstemning, men fordi de mener, at afstemningen ikke var bindende og uden nogen egentlige mål. Altså en afstemning på et forkert grundlag. Dertil kommer diskussionen om, hvorvidt Leave kampagnen har været manipulerende og misinformerende. Og endvidere spørgsmålet om, hvorvidt Rusland har haft indflydelse på EU-modstanderne igennem økonomisk støtte til mediemanipulation.

Diskussionen er voldsom, og anklagerne og påstandene er mange. Det føles næsten helt uoverkommeligt at komme til bunds i de mange historier. Ja, jeg tror nærmest, at de fleste har givet op. Givet op på at finde hoved og hale i, hvad der er sandt, og hvad der er falsk. Er tiden ikke kommet, hvor briterne skal lægge historierne på hylden og komme videre? Tid til at komme videre og se bort fra uenighederne, men samles som ét folk, og acceptere beslutningen om udtrædelsen af EU?

Hvad er grundlaget for en ny afstemning?

Ifølge Bridget McKenzie, grundlægger af konsulentfirmaet Flow Associates, er der ikke tale om en ny afstemning, men den første egentlige ‘people’s vote”, som hun beskriver det. McKenzie mener, at den første afstemning blot var en afstemning for at tage ‘temperaturen’ og dermed ikke en reel afstemning med konsekvenser. Hun fortæller, at briterne ikke vidste, hvad de stemte om. Derfor er der altså ikke tale om en ‘second referendum’ fordi der aldrig har været en rigtig afstemning.

På trods af at McKenzie og millioner af briter kæmper for en ny afstemning, virker udsigterne meget lange. Premierminister Theresa May har tydeligt afvist muligheden, men alligevel er der inderligt håb hos mange. Håb hos dem, der ikke vil acceptere Storbritanniens uvisse fremtid, og håb hos dem, der vil komme til at mærke alvorlige konsekvenser af folkets valg om udtrædelse af EU. For dem virker en ny afstemning ideel. Briterne er blevet misinformeret, manipuleret og muligvis ledt i den forkerte retning på falsk grundlag. Men er dette ikke blot påstande med manglende bevis?

En ny afstemning vil også sætte spørgsmålstegn ved grundprincippet om demokrati. Hvis vi antager, at der kommer en ny afstemning, og det britiske folk igen skal stemme om, hvorvidt Storbritannien skal være en del af EU eller ej, skal vi så lave en ny afstemning hver gang, at folket er splittet? Der er noget ved ordet igen, der får afstemningen til at blive en smule useriøs. For der vil altid være nogle, der vil være utilfredse med resultatet.

Demokratiet sikrer, at størstedelen af det gældende samfund er tilfredse. Og her kommer det triste så, at valgresultatet var tæt, men lad os stadig indrømme, at 51,9% hæver sig over de 48,1%. Det giver altså et flertal – om vi vil det eller ej.

En ny afstemning vil give endnu mere debat, for hvad hvis udfaldet bliver, at tilhængere af EU får flertal? Vil EU-modstanderne så ikke kræve en tredje afstemning, for det er vel uretfærdigt, at de ikke blev lyttet til i første omgang? Det bliver en ond cirkel, og grundprincippet om demokrati ødelægges. Der er ingen tvivl om splittelsen i Storbritannien, men hvad er den egentlige løsning? Jeg ser kun én løsning: accept.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *