Briter i kamp for ny Brexit-afstemning

Af Anna Kirk Larsen

Da briterne i juni 2016 gik til valg, og det efterfølgende stod klart, at deres medlemskab af EU skulle blive fortid, mødte beslutningen store protester. Beslutningen om Brexit er blevet kritiseret fra mange sider, og det vækker fortsat vrede og bekymring hos store dele af befolkningen samt flere politiske organisationer og partier. Langt de fleste har valgt at anerkende udfaldet af afstemningen på trods af stor utilfredshed og arbejder nu på at gøre skilsmisseprocessen så skånsom som muligt.

Et voksende mindretal har imidlertid valgt at kæmpe imod Brexit og mobiliserer i øjeblikket en kamp for en helt ny folkeafstemning, People’s Vote, der skal bringe spørgsmålet om Storbritanniens fremtid i EU tilbage på banen.

En afstemning uden noget at stemme om

En stor del af bevægelsens kritik af afstemningen i 2016 går på, at man på daværende tidspunkt ikke havde nogen konkret viden om, hvordan Storbritannien ville komme til at se ud uden EU, og hvordan hele processen ville forløbe. Hvad Brexit egentlig indebærer vides først, når Theresa May er færdig med at forhandle en aftale på plads – hvis det overhovedet bliver muligt at få en aftale i hus.

People’s Vote tilsigter, at den britiske befolkning skal have muligheden for at stemme endnu en gang, når en konkret “Brexit deal” er fremlagt, så der er vished om, hvad beslutningen kommer til at indebære.

D. 20. oktober går titusindvis af briter på gaden i London med krav om en ny folkeafstemning, der skal få Storbritannien til at genoverveje beslutningen om at forlade EU.

Kritikken af den første afstemning stopper ikke her. Et andet argument for en ny afstemning omhandler mediernes rolle i valgkampen – især mængden af fake news og misinformation, der blev spredt under valgkampen. Eksempelvis brugte Leave-kampagnen et argument om, at Storbritannien ugentligt vil kunne råde over 350 millioner pund mere, hvis båndene til EU blev kappet. Dette viste sig ikke at holde stik, men blev alligevel gentaget og fastholdt som fakta gennem størstedelen af kampagnen.

Dertil kommer spørgsmålet om, hvorvidt og i hvilken grad russiske interesser har påvirket valget, hvilket endnu efterforskes og formentlig bliver svært at nå en endegyldig konklusion på.

Respekt for den demokratiske process

People’s Vote møder stigende opbakning, og der er i øjeblikket indsamlet mere end 300.000 underskrifter og iværksat en “March for the Future” i London i oktober, hvor der forventes et fremmøde på mere end 100.000. Spørgsmålet er, om det kan føre til at politisk pres, der er omfattende nok til, at politikerne ikke bare kan ignorere det. De to store partier, Labour og de konservative, har anerkendt resultatet fra afstemningen i 2016 og er imod en ny folkeafstemning ud fra et standpunkt om at respektere gyldigheden af et demokratisk valg.

Afstemningen om Brexit er ikke juridisk bindende, men politisk bindende i den forstand, at politikerne havde givet den britiske befolkning løfter, som det efterfølgende kan være svært at krybe udenom. For selvom stemmerne for en ny afstemning råber højt, er der fortsat en meget stor andel af befolkningen, som ikke ønsker at skulle tilbage til stemmeboksen – både blandt folk, der stemte for Brexit og blandt dem, der stemte imod.

Ifølge de seneste meningsmålinger er sandsynligheden for et andet udfald af en ny afstemning relativt stor, hvilket naturligvis gør spørgsmålet mere kontroversielt og tilspidset. Hovedargumentet imod en ny afstemning går på, at en ny afstemning vil ende med at blive en afstemning om selve demokratiet. Det argumenteres samtidig at et varsel om en ny afstemning, efter en eventuel aftale er forhandlet på plads, vil skabe en interesse i EU for at lave en dyr aftale, der vil få flere briter til at vælge at blive i unionen.

Storbritannien er splittet – ikke kun i spørgsmålet om fremtiden i eller udenfor Europa – og situationen bliver mere og mere anspændt. Spørgsmålene presser sig på i takt med at Brexit Day d. 29. marts 2019 nærmer sig.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *